img
By Joachim Lindbo on mai 09, 2020

Den nye aktøren Skymobil overtar Hudya-kunder

Skymobil har brukt 10 millioner kroner på å kjøpe Hudya-kunder, og kjøper gjerne mer.

Det er Stian Rustad hos ICT Group AS som fronter Skymobil utad. Han er blant annet kjent som en av gründerne bak 24sevenoffice, et selskap som ble stiftet i 1997 og i beskrivelse av seg selv sier de er født i skyen.

I dag er dette et globalt selskap med over 50.000 bedriftskunder verden over. Selskapet var ett av de første med integrerte bank-, regnskaps- og revisjonsløsninger integrert i én webapplikasjon.

Og ordet bedriftskunder er et stikkord. ICT Group AS er en del av en familie av investeringsselskaper som har en rekke nåværende og tidligere investeringer, stort sett i næringslivsrettede bedrifter (B2B). Vi spør Rustad om de har noe erfaring fra forbrukerrettet virksomhet, som Hudya-kundene jo representerer.

  Vil gi noe mer

– Det er riktig at vi ikke har særlig stor erfaring med
direkte forbrukerrettet virksomhet. Men vi har
12.000 bedriftskunder som består av folk som ikke
bare er ansatte, men også privatpersoner. I så måte har vi en indirekte kontakt med svært mange privatkunder. Etter hvert er ideen å få våre virksomheter til å spille bedre sammen og gi mer til begge disse gruppene, sier Rustad.

Han legger til at gruppen nå eier telebedrifter med en omsetning på rundt 60 millioner kroner per år, deriblant Oyatel, som leverer et virtuelt mobilt sentralbord og tale over IP (voip).

– Jeg tror den norske telebransjen står foran en konsolidering. Der har vi tenkt å være en bidragsyter ved å kjøpe ytterligere kundeporteføljer, i tillegg til egen organisk vekst, selvsagt, sier Rustad, som legger til at de sjelden har mindre enn 30 prosent vekst i selskapene de satser på.

Det er foreløpig ikke offentliggjort hvor mange av Hudya-kundene som inngår i kjøpet på ti millioner kroner, men legger vi prisen Hudya selv betalte for Sponz-kundene i fjor, 1240 kroner per kunde, kan det dreie seg om rundt 8000 mobilkunder. Hudya-konsernet meldte for øvrig om likviditetsproblemer tre dager etter at de meldte om dette salget av norske mobilkunder.

       Langsiktige investorer

Rustad beskriver seg selv og de andre investorene i gruppen som langsiktige investorer med en horisont på ti år og mer.

– Vår plan med Skymobil er å være gode på pris. Ikke nødvendigvis aller billigst, men vi skal fylle på med mye teknologi, tilby elektronisk sim (esim), apper og bruke teknologien som finnes i selskapet til å tilby eksempelvis telefoni fra flere enheter. Gode teknologiske løsninger skal skille oss fra rene lavprisselskaper, sier Rustad.

I familien av selskaper som Skymobil er en del av, befinner det seg rundt 40 bedrifter der gruppen er inne på eiersiden. Et fellesmål for selskapene er ifølge Rustad at de helst skal bidra til et bedre miljø, eller i alle fall ikke forverre miljiøet på kloden.

– 24sevenoffice fjernet enorme antall lokale servere ved å tilby tjenester fra skyen. Vi liker å tenke på oss selv som et miljøvennlig selskap, sier han.

Daglig leder, Ove Vik, i Erate forteller at Skymobil har inngått en avtale med Erate og ønsker dem lykke til i markedet. Erate leverer fabrikken til mobilselskaper uten eget nett og har også Hudya som kunde.

       Stor familie

ICT Group er involvert i følgende investeringsselskaper, med en samlet forvaltningskapital på nærmere 200 millioner kroner:

- ICT Group AS
- Auto Tjuvholmen Gruppen
- IP Group
- Intech Group
- R Venture (morselskapet til 24sevenoffice)

Rustad forteller at selskapet er store investorer i teknologiselskapene 24sevenOffice.com, vic.ai, klikk.com, Oyatel.no, skymobil.no, fullstakk marketing, busy.no, keytouch technology, leieelbil.no, zeipt.no, bmobilized.com, Netclient Services, Masterplan ERP Inc og Høgås Teknologipark blant andre.

– Vi har til info nylig solgt oss ut av Nettbil (Schibsted er kjøper) og Nabobil, som ble solgt til amerikanske Getaround.
– Vi har mindre strategiske poster i en rekke andre teknologiselskaper i inn og utland som f.eks NURX Inc, Embark Inc med flere, forteller Rustad.

 

Published by Joachim Lindbo mai 9, 2020